In Nederland staat de zorgsector onder toenemende druk als gevolg van verschillende factoren, zoals de vergrijzing en een tekort aan zorgpersoneel. Steeds meer mensen hebben langdurige ondersteuning nodig, terwijl er een tekort is aan gekwalificeerde zorgmedewerkers, zoals verpleegkundigen en verzorgenden. Dit tekort verhoogt ook de druk op het bestaande personeel, waardoor zorgmedewerkers geregeld te kampen krijgen met burn-out- en spanningsklachten. Tel hier ook nog de oplopende agressie tegen zorgpersoneel bij op, en het is niet zo moeilijk te begrijpen waarom beveiligers in de zorg een onmisbare rol vervullen op zorglocaties. In deze blog vertellen we je waarom zorgbeveiligers van Van Bokhoven Security een waardevolle aanvulling zijn op locaties zoals ziekenhuizen, verpleegtehuizen en andere zorginstellingen en welke kernkwaliteiten zij bezitten.
Zorgbeveiligers zorgen voor een veilig werkklimaat
Een veilig werkklimaat is voor zorgverleners een belangrijke voorwaarde om te blijven werken in de zorgsector. Uit een onderzoek waarbij 11.000 zorgverleners zijn ondervraagd, blijkt dat maar liefst driekwart van de zorgverleners wel eens te maken heeft gehad met agressie of ongewenst gedrag op de werkvloer. Het grootste gedeelte hiervan kwam voor in de vorm van verbale agressie, afkomstig van cliënten en patiënten. Zowel in de GGZ als in andere psychiatrische instellingen hebben zorgmedewerkers vaak te maken met instabiele of emotionele patiënten, waarbij de emoties hoog kunnen oplopen en een gevoel van machteloosheid om kan slaan in woede en agressie. Zorgbeveiligers zijn getraind om in te grijpen bij conflicten en agressie en zorgen dat een onveilige situatie zo snel mogelijk gede-escaleerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de rust op een zorglocatie snel terug kan keren en medewerkers en patiënten zich veilig voelen door de aanwezigheid van een professionele beveiliger.
Aan welke kwaliteiten moet een zorgbeveiliger voldoen?
Als zorgbeveiliger vervul je verschillende rollen op zorglocaties om de veiligheid op een zorglocatie te waarborgen. Enerzijds is de beveiliger voor veel bezoekers en werknemers het eerste aanspreekpunt op de zorginstelling, waarbij het belangrijk is dat een beveiliger communicatief vaardig en toegankelijk is. Aan de andere kant dient een zorgbeveiliger voortdurend alert te zijn op potentiële veiligheidsrisico’s en bedreigingen op de locatie. Ze moeten in staat zijn om snel te reageren op noodsituaties, de juiste acties te ondernemen en indien nodig hulp in te schakelen van andere hulpverleners. Een ander aspect van het vak als beveiliger is dat een goede onderlinge samenwerking erg belangrijk is. Als beveiliger heb je veel te maken met andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen, receptionisten en andere beveiligingsmedewerkers. Duidelijke communicatie, empathisch vermogen en samenwerken in een multidisciplinair team zijn dan ook belangrijke kwaliteiten waar de zorgbeveiligers bij Van Bokhoven Security op getraind worden. Hierdoor zijn onze beveiligers uitstekend in staat om zowel zelfstandig te functioneren, als een echte teamspeler te zijn.
Extra kwaliteiten zorgbeveiliger bij Van Bokhoven Security
Al met al vereist het werk als zorgbeveiliger een combinatie van menselijke vaardigheden, professionele integriteit en een goed begrip van veiligheidsprincipes. Bij Van Bokhoven Security hechten we hoge waarde aan deze kwaliteiten bij onze beveiligers, waardoor zij een onmisbare rol invullen bij het creëren van een veilige zorgomgeving. Door middel van het door ons ontwikkelde Safety Care Assistance plan bieden onze beveiligers zowel verlichting van de werkdruk, als bescherming voor een veilig klimaat voor zowel zorgmedewerkers, patiënten en bezoekers. Meer weten over onze dienstverlening en hoe onze medewerkers kunnen bijdragen aan een veilig gevoel op jouw zorglocatie? Neem dan contact met ons om de opties te bespreken en ontdek de waarde van zorgbeveiliging bij Van Bokhoven Security.