Beveiligers in de zorg vervullen een belangrijk rol in het waarborgen van de veiligheid van een zorginstelling. De fysieke aanwezigheid van een zorgbeveiliger zorgt er bovendien voor dat de dagelijkse bezigheden soepel verlopen. Er wordt toezicht gehouden op de locatie en er wordt ingegrepen bij conflictsituaties, waardoor escalatie op de werkvloer zo veel mogelijk voorkomen wordt. Als beveiliger ben je dagelijks met veel verschillende mensen in contact en fungeer je als visitekaartje van de instelling. Hierdoor is het werk als beveiliger afwisselend en is geen dag hetzelfde. Een zorginstelling heeft namelijk veel in- en uitlopend verkeer, van bezoekers, maar ook van medewerkers en cliënten. Meer weten over wat het werken in de beveiliging nu precies zo interessant maakt? Lees dan verder voor meer informatie over dit veelzijdige beroep.
Waarom kiezen voor een baan in de zorgbeveiliging?
Een baan in de zorgbeveiliging heeft verschillende kenmerken die het werk interessant en gevarieerd maken. De exacte taken en behoefte aan de soort beveiliging verschilt per zorginstelling. Zo kan er bij een ziekenhuis met een grote doorstroom van bezoekers wellicht meer behoefte zijn aan screening van gasten en een eerste aanspreekpunt bij binnenkomst. In gesloten psychiatrische instellingen kan de focus juist meer liggen op het waarborgen van de veiligheid van medewerkers en cliënten. De locatie waar de zorgbeveiliging wordt ingezet, is dus bepalend voor de aard van de soort werkzaamheden.
Wat doet een beveiliger precies op een zorglocatie?
Zoals hierboven beschreven staat zorgt een beveiliger voor een veilige omgeving op zorglocaties. Een zorglocatie is de overkoepelende term voor alle instellingen waar zorg verleend wordt. Dit kan een ziekenhuis zijn, maar ook een gehandicaptenorganisatie of psychiatrische instelling. Voor iedere soort zorginstelling is het waardevol om een zorgbeveiliger in te schakelen. In de meeste gevallen zorgt enkel de aanwezigheid van een beveiliger reeds voor een veilig gevoel bij medewerkers op de locatie. Wetende dat er 24/7 iemand op locatie aanwezig is en ingeschakeld kan worden voor ondersteuning, zorgt voor vertrouwen en een ontspannen sfeer op de werkvloer.
Ook voor cliënten en bezoekers vervult een zorgbeveiliger diverse waardevolle functies. Een eerste aanspreekpunt hebben, het maken van een gezellig praatje of de weg vinden zijn behoeftes die nieuwe bezoekers of eenzame cliënten kunnen hebben. Zo vervult de beveiliger tevens een sociale rol, wat juist erg belangrijk is in de omgang met kwetsbare groepen, zoals cliënten met fysieke of geestelijke problemen.
Over welke kwaliteiten moet een zorgbeveiliger precies beschikken?
Een vakbekwame zorgbeveiliger moet beschikken over enkele kwaliteiten. Vanwege de sociale aard van het beroep, is een vriendelijke en tegelijkertijd assertieve houding van belang. Als eerste aanspreekpunt is het van belang om een toegankelijke uitstraling te hebben, zodat bezoekers zich welkom voelen. Ook is het belangrijk om snel en adequaat in te grijpen wanneer problemen zich voordoen. Tijdens een opleiding tot zorgbeveiliger, leer je hoe adequaat te handelen in conflictsituaties en wordt er ook aandacht gegeven aan psychiatrische problematiek en hoe deze te herkennen. Ook het kunnen verlenen van eerste hulp is één van de manieren waarop een beveiliger een waardevolle rol vervult. Deze verschillende functies maken een beveiliger een onmisbaar onderdeel van het team van een zorginstelling.