Zorgbeveiliging wordt ingezet ter ondersteuning van personeel op zorginstellingen. Op zorginstellingen met kwetsbare cliënten, speelt veiligheid een uiterst belangrijke rol. Steeds vaker komen verhalen naar voren van agressie tegen hulpverleners op de werkvloer. Verbaal of fysiek geweld is niet alleen op het moment zelf schadelijk, maar werkt ook op langere termijn door op het welzijn van zorgpersoneel. Dit zorg zorgt voor onnodige stress en kan leiden tot ziekteverzuim.
Tekort aan personeel en de hoge druk op de zorg zorgen al voor de nodige belasting op het personeel, waardoor het waarborgen van de veiligheid geen luxe, maar pure noodzaak is. Van Bokhoven Security speelt in op deze dringende behoefte in de zorg, door zorgbeveiliging aan te bieden op zorginstellingen. Dit gebeurt door het inzetten van professionals die speciaal zijn opgeleid voor het bieden van ondersteuning aan en beveiliging in de zorg. Een zorgbeveiliger vervult zo een belangrijke rol voor een prettige werksfeer en veilig wonen.
De meerwaarde van zorgbeveiliging
Zorgbeveiliging is gericht op de specifieke behoeftes van zorginstellingen. Hierbij kan je denken aan locaties zoals ziekenhuizen, maar ook psychiatrische klinieken en verslavingsinstellingen. Elke zorglocatie heeft dan ook andere behoeftes op het gebied van zorgbeveiliging. Door de specialistische training, hebben zorgbeveiligers ook kennis van psychiatrische stoornissen en het gedrag wat daarbij komt kijken. Hierdoor kunnen ze gepaste actie ondernemen wanneer de situatie erom vraagt. Door tijdig in te grijpen bij een conflict, wordt de veiligheid van zowel het personeel als de cliënten en bezoekers gewaarborgd. In de meeste gevallen zorgt alleen al de fysieke aanwezigheid van een beveiliger voor een extra veilig gevoel in zorginstellingen. Ook kunnen er enkele zorgtaken uit handen worden genomen, zoals het uitvoeren van de bezoekersregistratie of hulpverlening bij ongevallen of incidenten. Op deze manier kan een zorgbeveiliger met een breed takenpakket ondersteunen op diverse zorglocaties.
Zorgbeveiliging als eerste aanspreekpunt
In een zorginstelling is er een voortdurende stroom van inkomende en uitgaande personen. Bezoekers, patiënten en medewerkers lopen dag en nacht in en uit het pand. De zorgbeveiliger staat meestal als eerste aanspreekpunt klaar op de instelling. Dit kan handig zijn wanneer bezoekers vragen hebben of de weg zoeken, maar ook om een praatje te maken met medewerkers of de patiënten. Op instellingen waar mensen kampen met fysieke en/of mentale problemen, is een zorgbeveiliger meer dan alleen een beveiliger. Zij dienen ook als eerste aanspreekpunt en een vertrouwd gezicht op de instelling. Een beveiliger zorgt op deze manier niet alleen voor veiligheid op instellingen, maar vervult ook een sociale rol voor een vertrouwd gevoel.
Wanneer zorgbeveiliging in te schakelen?
Zorgbeveiliging kan worden ingezet voor allerlei verschillende zorginstellingen. Sterker nog, het is essentieel voor de veiligheid voor personeel en cliënten. In tegenstelling tot algemene beveiligers, zijn zorgbeveiligers specifiek opgeleid om passende ondersteuning te bieden voor zorginstellingen. De beveiligers zijn uitgerust met de nodige kennis en ervaring om de gangbare zaken op de afdelingen in goede banen te leiden. Zo zijn ze bijvoorbeeld getraind om agressieve bezoekers of cliënten in één op één gesprekken tot bedaren te brengen, waardoor conflict vroegtijdig kan worden voorkomen.
Onze zorgbeveiligers zijn bovendien professionals die naast mensenkennis en communicatieve vaardigheden, ook de nodige diploma’s en certificaten op zak hebben. Ze hebben namelijk een diploma Beveiliger niveau 2 en zijn in het bezit van een BHV en VCA- certificaat. Dit maakt onze zorgbeveiliging een waardevolle toevoeging op iedere zorginstelling.